Reklama
 
Blog | Klára Votavová

Jak koupit v Praze boty. Zn.: 42

Zatímco některé ženy boty sbírají, já se jejich nákupu už předem děsím. Jakmile však zaklepe na dveře nová teplotní sezóna, není zbytí a i já musím oběhat několik obchodů, abych sehnala pár bot vhodný do příslušného počasí. Většinou mi jejich nakupování zabere celé odpoledne. Sehnat totiž v Praze obuv, která je pro mne vhodná nejen v aspektech estetičnosti a ceny, ale také velikosti, to si opravdu žádá jistou trpělivost.

Na začátku onoho honu na dokonalé boty vstupuji do prvního obchodu s obuví, na který narazím. Naivně přitom doufám, že příslušný řetězec už třeba zaznamenal fakt, že velikost dámské nohy nemusí končit u čísla 41. Ty obchody bývají takhle k létu napěchované sandálky, balerínkami a žabkami nejrůznějších barev. Z té pestré nabídky krásných botiček by se nejedné marnivce zatočila hlava. Prodavačky se mile usmívají a všude kolem visí přitažlivé plakáty hlásající úžasné letní slevy. Mladé i starší zákaznice si před zrcadly zkouší nové modely obuvi a přitom se hlasitě dohadují, které boty se budou přesně hodit k jakým šatům. Krásné to místo.

Prvotní nadšení rychle ustoupí poté, co si detailněji prohlédnu velikosti uvedené na krabicích – 36, 37, 38, 39, 40, 41. ‚Třeba mají nějaké jiné číslování,‘ doufám naivně, když z krabice vytahuji ty krásné žluté sandálky velikosti 41. Naděje přejde hned v zápětí, když zjistím, že svoji nohu do tohoto uměleckého výtvoru prostě a jednoduše nenarvu. Už trochu nabručená přicházím k pultu, abych se milé paní prodavačky zeptala, jestli náhodou na skladě neschovávají ještě nějakou větší velikost. ‚42? V tom čísle u nás máme jen zdravotní obuv,‘ uměje se na mne zářivě. Přitom mne ovšem stačí sjet zkoumavým pohledem. Ženy s větším chodidlem jsou v některých obchodech chápány jako poněkud zvláštní úkaz.

Existují samozřejmě i řetězce, které už na výloze hlásají, že prodávají boty i v ‘XXL‘ velikostech. Jejich chování je jistě chvályhodné, bohužel v praxi ani jejich nabídka bot velikosti 42 a víc není příliš rozsáhlá. Většina zajímavých kousků bývá vyprodaná. Obsluha u pultu zákaznicím ochotně vyhledává, kde by ten svůj vysněný pár větších letních botek mohly zakoupit. Zpravidla je pošlou někam na druhý konec Prahy.

Reklama

Mojí poslední možností zůstávají obchody se zbožím nadměrných velikostí. Za boty dovezené ze zahraničí si většinou trochu připlatíte, na druhou stranu si však můžete být jisti, že svou velikost zde opravdu najdete. Bonusem budiž fakt, že dvoumetroví prodavači se na vás nebudou koukat jako na obludu s přerostlou nohou. Naopak, v jejich společnosti se se svými 180 cm někdy cítím spíš jako lilipután. Tak či onak, služby těchto vysokých sympaťáků mne už několikrát zachránily.

A pravděpodobně na ně budu odkázána asi ještě dlouho. Obchodní řetězce si totiž tuto díru v trhu, kde sice existuje poptávka, ale chybí uspokojivá nabídka, asi jen tak neuvědomí.