Reklama
 
Blog | Klára Votavová

Studentské volby: Kupředu pravá

Sociální demokracie udělala před volbami další chybný krok v komunikaci s mladými lidmi. Studentům, které si Jiří Paroubek stihl znepřátelit už na Czechteku v roce 2005, se tentokrát pokusila zakázat hlasovat ve středoškolských volbách nanečisto. Motivy ČSSD jsou zřejmé, přesto se nejedná o příliš uváženou iniciativu. ČSSD, která by u mladých měla začít žehlit, co to dá, opět ukázala, že ji jejich názor raději nezajímá. Do budoucna se tak obírá o velkou část potenciálních voličů. Polistopadové děti totiž logicky volí raději strany, které jim naslouchají a umějí s nimi komunikovat. A tak volí pravici - často i tu nejextrémnější.

Přestože výsledky oficiálních studentských voleb zatím zveřejněny nebyly, podle četných informačních úniků z mnohých škol máme už dnes poměrně jasnou představu o tom, jak volby mezi studenty dopadly. Největší podpoře se těší pravicová TOP 09 v závěsu s ODS a Věcmi veřejnými, tyto strany se zatím dostaly ve všech známých případech. Naopak sociální demokracie a komunisté u studentů úplně propadli. ČSSD až na jednu výjimku zatím na žádné škole nezískala ani 5% nutných pro vstup do sněmovny, komunisté jsou na tom podobně.

Zatímco krajní levice zastoupená KSČM u mladých neboduje, krajní pravice ztělesněná DSSS by se podle studentů šesti zúčastněných školách škol dokonce měla dostat do sněmovny. Na školách nezřídka dosáhla podpory i 6 – 7 % a většinou se v tabulkách drží nad Stranou zelených, lidovci, ČSSD i komunisty.

Jako studentka střední školy kolem sebe samozřejmě zaznamenávám odpor vůči levicovými stranám a jejich ideologiím. Mým vrstevníkům se nelíbí Paroubkovy populistické sliby, jeho arogantní chování, jeho rétorika mířená především na staré lidi, jeho přezíravé chování vůči nám. ČSSD mladým Čechům evokuje staré totalitní pořádky. Když už se tedy mezi středoškoláky sympatizant socialistů objeví, málokdy se k tomu přizná.

Reklama

DSSS si bohužel stigma nevolitelné strany mezi studenty zatím nevysloužila. Určitou část strany samozřejmě tvoří fotbaloví hooligans a podobní ostří hoši, kteří spíše než ideologii vyhledávají rvačky. Z diskusí s některými svými vrstevníky však docházím k závěru, že i mnoho poměrně inteligentních mladých lidí s názory krajní pravice víceméně souhlasí. Jako jednoduchý ukazatel těchto nálad může posloužit i Facebook. Protiromské skupiny mívají řádově tisíce členů. Skupina DSSS jich má momentálně něco přes 5000. Komunistické a socialistické strany v lepších případech podporuje kolem 200 lidí.

Levice blížící se parlamentní volby s největší pravděpodobností vyhraje. Pokud se ale v budoucnu nenaučí s mladými lidmi lépe komunikovat, půjdou její preference v dalších letech dolů. Umírněné i radikální pravicové strany se mohou radovat. Politický názor současných středoškoláků se totiž kloní velmi výrazně doprava.